Zachraň jídlo!

Autor: Peter Halaj
Organizace: Zachraň jídlo

Pomozte nám, abychom mohli příští rok opět vyjet paběrkovat!

Jak na to?

Kupte si darovací certifikát http://zachranjidlo.cz/darovaci-certifikaty/ , díky kterému zachráníme tuny zeleniny a pomůžeme těm, kteří to potřebují nejvíc.

Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli, či v sadu. Tyto plodiny většinou nevyhovují z estetického hlediska – jsou příliš malé, příliš veliké, příliš křivé, špatně uříznuté nebo mají nevyhovující barvu. Proto je zemědělci nemohou udat a zůstávají na poli k zaorání.

Po dohodě se zemědělci jezdíme na pole, sbíráme a poté je darujeme potravinové bance, která dál přerozděluje jídlo potřebným lidem z dětských domovů, azlových a krizových center.

O naší organizaci

Hledáme způsoby, jak neplýtvat jídlem. Naše iniciativa vznikla v roce 2013 a od té doby jsme uskutečnili řadu happeningů, jezdíme na pole paběrkovat a bojujeme za využití tak zvané křivé zeleniny a ovoce, což je jídlo, které se k zákazníkům nedostane, protože není dostatečně „hezké“.

V roce 2016 jsme spustili kampaň Jsem připraven (www.jsempripraven.cz) za využití této části produkce. Podle OSN se totiž až třetina všeho vyrobeného jídla na světě vyhodí, což má špatné ekonomické i ekologické důsledky.

Přihlásit vlastní akci Zpět na hlavní stránku